Pönttöuunit yleistä

Pönttöuuni on paitsi kaunis, myös pitkäikäinen lämmön lähde

Sinkitty uuni pönttöuunit-sivuPönttöuuni, pelliuuni, pellimuuri, pystymuuri, pönttömuuri, pystyuuni, peltiuuni, kakluuni. Näillä monilla nimillä tämä perinteinen uunityyppi tunnetaan eri puolilla Suomea.

Pönttöuuni on nopea ja tehokas lämmittäjä hyvin lämpöä johtavan peltikuoren ansiosta.

Tehokkuuden vuoksi lämmityksessä puuntarve on pienehkö.

Uuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Uuni lämmittää jo parin tunnin päästä tulien sytyttämisestä. Säännöllisessä käytössä riittää, kun polttaa pesällisen puita päivässä. Hyvin hoidettuna ja tasaisesti lämmitetty pönttöuuni jaksaa lämmittää vuosikymmeniä.

Keskimääräinen kokonaishyötysuhde pönttöuuneille on vuonna 2013 suoritetun testin perusteella 72 %. Tulos täyttää testausstandardin SFS-EN 15250:2007 vaatimuksen. Suuremman halkaisijan uunissa sekä korkeammissa malleissa hyötysuhde on vähintään saman suuruinen.

Testin keskimääräinen CO-päästö 13 % happipitoisuudella oli 0,22 %, joka täyttää niin ikään standardin vaatimuksen. Suuremman halkaisijan ja korkeampien mallien päästöt ovat samaa luokkaa.

Ilmoitetuilla turvaetäisyyksillä mitattu korkein lämpötila alittaa testaustandardin mukaisen korkeimman lämpötilan. Testin mukaan ohjeiden mukaisesti käytettynä pönttöuunin piipulle riittää T400 lämpötilaluokka.

Millainen tulisija on sinun mieleesi?

Yleisin tekemämme pönttöuunimalli on 220 cm korkea ja halkaisija on 70 cm.
Pönttöuuni räätälöidään aina asuintilaan sopivaksi

 

Värit ja suuluukut

Suurimman osan uuneista toimitamme sinkittynä. Sinkitty pinta on helppo pitää puhtaana ja pinta myös johtaa helposti lämpöä.

Valmistamme uuneja myös RAL-värikartan väreissä. Yleisin väri on RAL-9010, joka on hiukan taitettu valkoinen.

Suuluukkuina käytämme vanhoja, entistettyjä ja yksilöllisiä valurautaluukkuja, joissa on perustoimituksessa perinteinen kipinäverkko. Erikseen saatavissa myös lasinen kipinäsuoja.

Uuninluukku1Mallistossamme on myös uustuotantoa oleva luukku, jossa on lasiluukku ja kipinäverkko.

Hinta

Valmiiksi muuratun pönttöuunin hinta on noin 2800 – 3600 euroa.

Muurarien tekemästä asennustyöstä on mahdollista saada kotitalousvähennys.

Myymme myös tarvikepaketteja.

Tilatessasi uunin otamme sinuun yhteyttä, jotta varmistamme tilauksen ja voimme sopia yhdessä tarkemmin uunin koon, värin ja suuluukun mallin, toimitus, muurausajankohta jne.

 

uuni-punainenHalkaisijavaihtoehdot ovat (runko/jalka):

• 60/73 cm
• 70/82 cm
• 80/92 cm

Uunin korkeus voi vaihdella 180-350 cm.

Turvaetäisyys huomioitava:

Uunin pinta kuumenee lämmitettäessä ja siksi se vaatii ympärilleen vapaata tilaa joitakin kymmeniä senttimetrejä. Uunin paikkaa suunniteltaessa onkin huomioitava aina turvaetäisyydet: palavaan materiaaliin, sivuseinään, 8 cm ja kattoon 25 cm.

Rakoarina auttaa puita palamaan tasaisesti

Uuneissamme on rakoarina. Hyvän hyötysuhteen vuoksi se on lähes välttämätön tulisijoissa. Se auttaa puita palamaan nopeammin ja tasaisemmin. Rakoarina mahdollistaa tuhkan putoamisen tuhkalaatikkoon.

Pönttöuuni muurataan käsityönä perinteiseen tapaan. Uuni muurataan tulitiilestä. Käytämme ainoastaan muutamaa tulenkestävästä valumassasta valmistettua osaa.

Uuni muurataan päivässä valmiiksi. Toimitamme valmiiksi asennettuja pönttöuuneja Suomessa joka paikkaan.