Pönttöuuni on paitsi kaunis, myös pitkäikäinen lämmön lähde

Pönttöuuni, pelliuuni, pellimuuri, pystymuuri, pönttömuuri, pystyuuni, peltiuuni, kakluuni. Näillä monilla nimillä tämä perinteinen uunityyppi tunnetaan eri puolilla Suomea. Pönttöuuni on nopea ja tehokas lämmittäjä hyvin lämpöä johtavan peltikuoren ansiosta.

Tehokkuuden vuoksi lämmityksessä puuntarve on pienehkö. Uuni luovuttaa lämpöä tasaisesti ja pitkään. Uuni lämmittää jo parin tunnin päästä tulien sytyttämisestä. Säännöllisessä käytössä riittää, kun polttaa pesällisen puita päivässä. Hyvin hoidettuna ja tasaisesti lämmitetty pönttöuuni jaksaa lämmittää vuosikymmeniä.

Lämpöä tehokkaasti

Keskimääräinen kokonaishyötysuhde pönttöuuneille on n. 80 % vuonna 2018 tehdyn SIMO pienpolttosimulaattorin polttotestin mukaan. Suuremman halkaisijan uunissa sekä korkeammissa malleissa hyötysuhde on vähintään saman suuruinen.

Keskimäärin pönttöuunin päästöt ovat yhtä pienet modernien varaavien tulisijojen kanssa. Päästöjen kannalta uuni toimii parhaiten omalla arinalla ja polttamalla puita valmistajan käyttöohjeen mukaisesti vain yksi täysi pesällinen (3,5-7 kg) lämmityskertaa kohti.

Ohjeen mukaisesti käytettynä pönttöuunin piipulle riittää T400 lämpötilaluokka.

Millainen tulisija on sinun mieleesi?

Yleisin valmistamamme pönttöuunimalli on 220 cm korkea ja uunin halkaisija on 70/82 cm. Pönttöuuni räätälöidään kuitenkin aina asuintilaan sopivaksi

Värit ja suuluukut

Suurimman osan uuneista toimitamme sinkittynä. Sinkitty pinta on helppo pitää puhtaana ja pinta myös johtaa helposti lämpöä.

Valmistamme uuneja myös RAL-värikartan väreissä. Yleisin väri on RAL-9010, joka on hiukan taitettu valkoinen.

Suuluukkuina käytämme vanhoja, entistettyjä ja yksilöllisiä valurautaluukkuja, joissa on perustoimituksessa perinteinen kipinäverkko. Erikseen saatavissa myös lasinen kipinäsuoja.

Mallistossamme on myös uustuotantoa oleva luukku, jossa on lasiluukku ja kipinäverkko.

Hinta

Valmiiksi muuratun pönttöuunin hinta on noin 2800 – 4200 euroa.

Muurarien tekemästä asennustyöstä on mahdollista saada kotitalousvähennys.

Myymme myös tarvikepaketteja.

Tilatessasi uunin otamme sinuun yhteyttä, jotta varmistamme tilauksen ja voimme sopia yhdessä tarkemmin uunin koon, värin ja suuluukun mallin, toimitus, muurausajankohta jne.

Halkaisijavaihtoehdot ovat (runko/jalka)

• 60/73 cm
• 70/82 cm
• 80/92 cm

Uunin korkeus voi vaihdella 180-350 cm.

Turvaetäisyys huomioitava

Uunin pinta kuumenee lämmitettäessä ja siksi se vaatii ympärilleen vapaata tilaa joitakin kymmeniä senttimetrejä. Uunin paikkaa suunniteltaessa onkin huomioitava aina turvaetäisyydet: palavaan materiaaliin, sivuseinään, 8-12 cm uunin halkaisijasta riippuen ja kattoon 25 cm.

Rakoarina auttaa puita palamaan tasaisesti

Uuneissamme on rakoarina. Hyvän hyötysuhteen vuoksi se on lähes välttämätön tulisijoissa. Se auttaa puita palamaan nopeammin ja tasaisemmin. Rakoarina mahdollistaa tuhkan putoamisen tuhkalaatikkoon.

Pönttöuuni muurataan käsityönä perinteiseen tapaan. Uuni muurataan tulitiilestä. Käytämme ainoastaan muutamaa tulenkestävästä valumassasta valmistettua osaa.

Uuni muurataan päivässä valmiiksi. Toimitamme valmiiksi asennettuja pönttöuuneja Suomessa joka paikkaan.