Voit valmistaa pönttöuunissa ruokaa, aivan kuten muissakin uuneissa. Helpointa on tehdä pitkiä haudutusaikoja vaativia ruokia. Kun Pönttöuuni lämmitetään lämmitysohjeen mukaisesti kuumaksi, eli lämmitykseen käytetään n. puolitoistapesällistä polttopuita, on uunin tulipesän lämpötila 180-195 astetta. Savupellin sulkemisen jälkeen lämpötila nousee vielä n. 40 astetta. Tämän jälkeen lämpötila alkaa asteittain tippua, ollen 12 tunnin päästä 60-80 astetta. Ruoka voi siis hautua koko tämän ajan.

Pönttöuunin tulipesän lämpötilaan kannattaa alussa kiinnittää huomiota. Helpoiten tämä onnistuu käyttämällä digitaalista paistilämpömittaria, jonka lämpöanturi on johdon päässä. Kun uuni on sammunut, laita anturi tulipesään ja seuraile lämpötilaa muutaman tunnin ajan. Tulipesän lämpötilaan vaikuttaa lämmitystyyli, sekä käytössä olevat polttopuut.

Pönttöuunin tulipesään mahtuu esim. Pyrex-merkkinen lasinen uunivuoka. Vuoan leveys on 230mm ja pituus 400mm. Muitakin tulipesään sopivia uunivuokia varmasti löytyy. Uunivuoan olisi hyvä olla kannellinen, tämä estää nesteen haihtumista ruoasta. Jos käytät kannetonta astiaa, voit käyttää kantena alumiinifoliota. Kaikenkaikkiaan joka ruokaan, jota pönttöuunissa pitkään haudutat, kannattaa lisätä hieman totutusta enemmän nestettä.

Pönttöuunin tuottaman lämmön lisäksi voit saada kotiisi myös miellyttävän ruoan tuoksun.

Karjalanpaisti pönttöuunissa

1.2kg Karjalanpaistilihaa
2 isoa sipulia
4 porkkanaa
2 lihaliemikuutiota
1tl suolaa
n. 10 kokonaista maustepippuria
4 laakerinlehteä
1tl grillausmaustetta
1.5litraa vettä

Ruskista lihat voissa pienissä erissä paistinpannulla.Pilko porkkanat ja sipulit haluamasi kokoisiksi paloiksi. Kaada ruskistetut lihat, porkkanat sekä sipulit uunivuokaan. Lisää joukkoon mausteet, lihaliemikuutiot, laakerinlehdet ja vesi. Aseta uunivuoka pönttöuunin kuumaan tulipesään ja peitä vuoka kannella. Voit sekoittaa paistia noin kahden tunnin kypsymisen jälkeen. Paisti saa olla uunissa niin pitkään, kun uunissa riittää lämpöä, esim. yön yli.

Maukas Hernekeitto

500g kuivattuja herneitä
400-600g lihaa, esim. savukassleria, palvikinkkua, jauhelihaa tjms.
2.7 litraa vettä
1tl suolaa
5-10 kokonaista maustepippuria
1 lihaliemikuutio
1 sipuli hienonnettuna
1.5tl meiramia
mustapippuria myllystä
2rkl sinappia

Huuhtele herneet ja liota niitä yön yli vedessä. Vettä saa olla 2.7 litraa, ja voit käyttää liotusveden keitossa. Ruskista liha, esim. savukassler sipulien kanssa paistinpannulla. Tämä antaa keitolle makua. Lisää uunivuokaan herneet sekä vesi, ruskistetut lihat sekä sipulit. Lisää mausteet sekä sinappi. Jos käyttämäsi liha on kovin suolaista, vähennä suolan määrää reseptissä. Aseta uunivuoka pönttöuunin kuumaan tulipesään ja peitä vuoka kannella. Voit sekoittaa keittoa noin kahden tunnin kypsymisen jälkeen. Hernekeitto saa olla uunissa niin pitkään, kun uunissa riittää lämpöä, esim. yön yli.

Raejuustolaatikko (makaronilaatikon vähähiilihydraattinen korvike)

800g raejuustoa
2 kananmunaa
400-500g pippurimarinoituja broilerinfileesuikaleita
tai
400-500g jauhelihaa
(halutessa paketillinen amerikanpekonia)
2dl emmentaljuustoraastetta
2tl suolaa
mustapippuria myllystä
1tl currya

Ruskista broilerisuikaleet tai jauheliha paistinpannulla. Jos käytät amerikanpekonia, pilko pekoni pieniksi siivuiksi esim. saksilla, ja ruskista pannulla. Kaada uunivuokaan raejuusto (halutessasi kuivempaa laatikkoa, valuta raejuustosta neste vähemmäksi siivilässä), broilerisuikaleet tai jauheliha, pekoni sekä mausteet. Lisää kanamunat ja 1dl juustoraastetta ja sekoita. Ripottele pinnalle loput juustoraasteesta. Aseta uunivuoka pönttöuunin kuumaan tulipesään ja peitä vuoka kannella. Raejuustolaatikko kypsyy kuumassa uunissa n. 40-50 minuuttia.

Reseptit laati:
Harri R